Een demo aanvragen
Software voor het beheer van gegevensbeveiliging

Let op voor telefonische fraude

Bescherm uzelf tegen vishing.

Artikelen

15 mei 2024

De pogingen tot cyberaanvallen nemen toe, en fraudeurs worden steeds vindingrijker om gebruikers te misleiden. Recentelijk hebben we een toename van pogingen tot telefonische phishing opgemerkt, ook wel bekend als vishing. Alleen al deze week hebben we meerdere meldingen ontvangen van pogingen tot oplichting door personen die zich voordoen als uw bank of als Cardstop.

Hackers doen zich voor als uw bank en nemen contact met u op onder het voorwendsel dat een groot bedrag van uw rekening is afgeschreven. Ze vragen u vervolgens om een software voor externe toegang te installeren, zoals Anydesk, om dit vermeende probleem op te lossen. Let op: dit is niet uw bank!

Hetzelfde scenario geldt voor Cardstop. Fraudeurs doen zich voor als deze organisatie en informeren u dat uw bankkaart is geblokkeerd. Ze vragen u om een link te volgen om persoonlijke gegevens in te vullen en het probleem op te lossen. Let op: dit is niet Cardstop!

Houd er rekening mee dat instellingen zoals banken of diensten zoals Cardstop u nooit zullen vragen om op afstand verbinding te maken met uw computer of software te installeren om een probleem op te lossen.

Veiligheidstips

🔍 Controleer de authenticiteit van de bronnen:

  • Vertrouw nooit op ongevraagde e-mails of telefoontjes die om persoonlijke gegevens of dringende acties vragen.
  • Neem direct contact op met uw bank of Cardstop via de officiële nummers op hun websites of uw persoonlijke documenten om de informatie te verifiëren.

 

💻 Wees voorzichtig met software voor externe toegang: installeer nooit software voor externe toegang zoals Anydesk op verzoek van onbevoegde derden. Deze software kan oplichters volledige toegang tot uw computer geven.

⚠️ Let op verdachte e-mails en links: klik nooit op links die door onbekenden worden gestuurd of in verdachte e-mails staan. Beweeg uw muis over de link om het werkelijke adres te zien voordat u klikt. Wees bijzonder waakzaam bij e-mails die om gevoelige informatie vragen of u onder druk zetten om snel te handelen.

🚨 Meld het incident: als u verdachte communicatie ontvangt of denkt het doelwit te zijn van een oplichtingspoging, meld dit dan onmiddellijk aan onze technische dienst zodat wij de juiste maatregelen kunnen nemen en u gepersonaliseerde hulp kunnen bieden.

Wat te doen als u uw persoonlijke gegevens hebt verstrekt?

  • Neem contact op met uw bank.
  • Meld de fraude bij Cardstop.
  • Verander uw wachtwoorden.
  • Houd uw rekeningen in de gaten.
  • Informeer ons over het incident.

 

Bij twijfel of voor vragen kunt u contact opnemen met onze helpdesk op 02/899.75.59. Onze experts staan klaar om u de beste oplossingen te bieden.

Het Skyforce-team.

Soortgelijke artikelen