Een demo aanvragen
Software voor het beheer van gegevensbeveiliging

QR-codefraude bij oplaadpunten: wees voorzichtig!

QR-codes en veiligheid: bescherm uzelf tegen fraude.

Artikelen

13 mei 2024

QR-codes vergemakkelijken de toegang tot een breed scala aan digitale diensten, maar ze kunnen ook de deur openen naar aanzienlijke risico’s. Een recent voorbeeld in Brussel illustreert dit gevaar perfect: ongeveer 80 oplaadpunten voor elektrische voertuigen waren uitgerust met vervalste QR-codes, waardoor gebruikers financiële verliezen leden tot 300 euro per slachtoffer.

Hoe deze QR-codes werden gemanipuleerd

Cybercriminelen richtten zich op openbare oplaadpunten, gebruik makend van het vertrouwen van gebruikers in deze infrastructuren om hun oplichterij uit te voeren. Ze vervingen of bedekten de legitieme QR-codes met kwaadaardige versies die doorverwezen naar phishingwebsites. Eenmaal gescand, vroegen deze codes gebruikers om hun persoonlijke en betalingsinformatie in te voeren, wat leidde tot ongeautoriseerde transacties.

Specifieke preventieve maatregelen voor oplaadpunten

Bronverificatie: voordat u een QR-code op een oplaadpunt scant, controleer fysiek of de sticker lijkt te zijn gemanipuleerd of vervangen.
Beveiligde scan-applicaties: gebruik applicaties die de inhoud van de QR-code controleren voordat ze de URL openen. Deze applicaties kunnen u waarschuwen als de link verdacht of kwaadaardig lijkt.
Voorzichtig zijn met betalingsinformatie: vermijd het direct invoeren van betalingsinformatie na het scannen van een QR-code. Als een betaling nodig is, zorg dan dat u dit doet via een bekend beveiligd proces of controleer rechtstreeks bij de klantenservice van het oplaadpunt.

Conclusie

Het gebruik van QR-codes op oplaadpunten biedt onmiskenbare voordelen in termen van gemak, maar het vereist verhoogde waakzaamheid tegen potentiële veiligheidsrisico’s. Recentelijke incidenten in Brussel herinneren ons aan het belang van waakzaamheid en het volgen van de beste praktijken op het gebied van cybersecurity om ons te beschermen tegen geavanceerde fraude die gebruik maakt van QR-codetechnologie. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen zowel gebruikers als bedrijven profiteren van de technologie van QR-codes, terwijl de bijbehorende risico’s worden geminimaliseerd.

Soortgelijke artikelen