Een demo aanvragen
Software voor het beheer van gegevensbeveiliging

Europese Maand van de Cyberbeveiliging

Voor haar 11e editie benadert de campagne een verraderlijk aspect van cyberveiligheid: sociale engineering. Maar wat is sociale engineering precies?

Nieuws

14 november 2023

Oktober staat gelijk aan de Europese Maand van de Cyberbeveiliging.

Dit jaarlijkse initiatief door de hele Europese Unie heeft als doel:

  • Mensen informeren over de gevaren van cyberbeveiliging;
  • Het bewustzijn bij burgers en organisaties vergroten;
  • Tools en kennis bieden om de online veiligheid te versterken door middel van opleiding en het verspreiden van beste praktijken.

Voor haar 11e editie benadert de campagne een verraderlijk aspect van cyberveiligheid: sociale engineering.

Maar wat is sociale engineering precies?

Sociale engineering wordt vaak beschreven als de kunst van het manipuleren van individuen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie of beveiligde systemen. In plaats van rechtstreeks aan te vallen op technologische verdedigingen, richten cybercriminelen die sociale engineering gebruiken zich op de meest kwetsbare schakel: de mens. Via overtuigingstechnieken, misleiding of identiteitsdiefstal proberen ze gevoelige gegevens te verkrijgen, zoals wachtwoorden, bankkaartnummers of andere persoonlijke informatie.

Een sprekend voorbeeld van sociale engineering is phishing, waarbij aanvallers zich voordoen als betrouwbare entiteiten om hun slachtoffers te misleiden. Of het nu gaat om een e-mail die beweert van uw bank te zijn of een bericht op een sociaal netwerk dat een goede vriend nabootst, het doel blijft hetzelfde: u bedriegen om toegang te krijgen tot uw gegevens.

Waarom deze focus op sociale engineering dit jaar? Simpelweg omdat, ondanks technologische vooruitgang en steeds sterkere beveiligingsoplossingen, het menselijke element het favoriete doelwit blijft van veel cybercriminelen.

Dus, ter gelegenheid van deze Europese Maand van de Cyberveiligheid, nodigen wij u uit om waakzaam te blijven, uzelf te onderwijzen en uw kennis te delen. Online veiligheid begint met bewustwording, en de beste verdediging tegen sociale engineering is een geïnformeerd en waakzaam publiek.

Blijf ons volgen gedurende deze speciale maand voor meer tips, trucs en bronnen om uw cyberveiligheid te versterken tegen de dreigingen van sociale engineering.

Soortgelijke artikelen