Een demo aanvragen
Software voor het beheer van gegevensbeveiliging

Slecht beveiligde microbedrijven

Voor zijn eerste editie onthult de jaarlijkse cybersecurity barometer van Skyforce verontrustende resultaten.

Artikelen

15 november 2023

Voor zijn eerste editie onthult de jaarlijkse cybersecurity barometer van Skyforce verontrustende resultaten. Eén op de drie Belgische microbedrijven heeft geen antivirussoftware en drie op de vier hebben geen firewall. Voor ons kleine land, met niet minder dan 1,2 miljoen KMO’s met minder dan 50 werknemers, is dit niet erg rooskleurig!

Skyforce heeft meer dan 3500 managers van Belgische bedrijven ondervraagd om zinvolle cijfers te verkrijgen over de gezondheid van de IT-beveiliging van bedrijven. Onlangs verbetert de digitale aanwezigheid van Belgische microbedrijven, aangezien 68% nu een website heeft en 10% e-commerce doet. Maar deze online aanwezigheid gebeurt niet systematisch op een veilige manier… verre van dat.

Ten eerste is de scheidslijn tussen privégebruik en zakelijk gebruik van bedrijfscomputers minder duidelijk dan in grote bedrijven, aangezien 82% van de respondenten toegeeft ze ook voor privédoeleinden te gebruiken en 57% hetzelfde wachtwoord gebruikt voor hun privé- en zakelijke activiteiten.

Ten tweede blijkt dat slechts 13% van hen de 4 belangrijkste beveiligingstechnieken bezit: antivirussoftware, firewall, antispamfilters en antispyware. In een derde van de gevallen is er zelfs niemand verantwoordelijk voor IT-beveiliging. En in… 80% van de gevallen is niemand in staat om snel te reageren op een aanval.

Deze verwaarlozingen kunnen een catastrofaal effect hebben als men bedenkt dat Skyforce in iets meer dan een jaar al meer dan 730.000 kwaadwillige verzoeken heeft geblokkeerd, waarvan sommige zeer geavanceerd, voor zijn klanten. Dit alles dankzij de Cyberbox!

Soortgelijke artikelen